Noren Comfort

Filters

Zandstra en Nijdam comfort noren. Wij leveren schaatsen van de merken Zandstra en Nijdam. De Combi Noor is een combinatie tussen een skischoen en een Noor, daarom biedt hij stabiliteit aan de enkelspieren en is geschikt voor mensen met zwakke enkels. De schaatsen worden wel Combinoren en comfort noren genoemd. Dit laatste vooral bij Zandstra schaatsen. De Combi Noor wordt veel gedragen door beginnende schaatsers en mensen met zwakke enkelspieren of een slechte balans. Nadeel hiervan is alleen wel dat men als gevolg van de hoog sluitende schoen de enkels niet voldoende kan buigen en bij het rijden kan men dus niet “diep gaan zitten. Voordeel zijn de gespen, zodat je net als bij snowboarden de schoen makkelijk uit en aan kan trekken of even los kan doen.

Bij de keuze van Noren is het altijd nog de vraag wat het beste is: harde of zachte noren. 

Samengevat zijn de volgende soorten schaatsen geschikt voor beginners:

  • Combinoren (comfortnoren), vanwege de stevigheid die de schoen biedt.
  • Lage Noren

De harde noren zijn vooral gunstig voor mensen met zwakke enkels. De schaatsen geven extra steun. Wie stevige enkels heeft zal eerder voor leren noren kiezen vanwege de pasvorm. 

Eigenschappen softboot noren schaatsen: Een schaats met een lage, zachte schoen. Een softboot schaats geeft veel bewegingsvrijheid zodat je ‘laag’ kunt zitten

Eigenschappen semi-softboot noren schaatsen: Een schaats met meestal een hard uitgesneden (buiten)schoen en een aparte vaste binnenschoen. Een semi-softboot schaats geeft de voordelen van zowel een hardboot als een softboot.

Eigenschappen schalen/hardboot noren schaatsen: Een hoog en hard type schaatsschoen, die vooral veel steun geeft, met name rond de enkels, wat voorkomt dat de schaatser zijn of haar enkels verzwikt

Eigenschappen lederen noren schaatsen: Naast de klassieke 'look' heeft leder ook de eigenschap dat het goed (voor)vormt en dat het vocht opneemt; ideaal bij transpirende voeten

Eigenschappen verstelbare kindernoren schaatsen: Zoals al uit de naam blijkt is dit een schaats die verstelbaar is, in het geval van schaatsen in qua maat. Dit type schaatsen is uitermate geschikt voor de schaatser die nog niet volgroeid is.

Deze kinderschaatsen zijn bedoeld voor om  de allerkleinsten (peuters en kleuters) kennis te laten maken met het schaatsen. De brede dubbele ijzers zorgen er voor dat het kind meer stabiliteit heeft en door te 'krabbelen' zich gemakkelijk vooruit kan bewegen (easy to glide). De ijzers zijn verstelbaar in maat (de meeste van maat 24 t/m maat 34) door de degelijke vleugelmoeren aan de onderkant van de ijzers


Of het nu noren of klapnoren zijn, de norenschaats is de schaats om lange afstanden mee te rijden. 

Daarbij is het voor langere tochten op natuurijs zeker een voordeel om lage noren te gebruiken. Geef kinderen nooit direct Noren als ze leren schaatsen. Het is zo veel beter om het eerst op laag-bij-het ijs-schaatsen te leren.Zandstra schaatsen geschiedenis


W. Th. Zandstra BV Groothandel en Schaatsenfabriek is een Nederlandse schaatsenfabriek, gevestigd te Joure.

Dit familiebedrijf is opgericht in 1825 en is de oudste schaatsenfabriek die in Nederland nog bestaat.

Het merk produceert kunstschaatsen en ijshockeyschaatsen, maar is vooral bekend van haar hoge Noren, die extra stevigheid bieden om de enkels. Zandstra maakt daarmee het schaatsen voor iedereen toegankelijk, ook voor onervaren schaatsers. 

Wouter Zandstra is een zoon van schaatsenassembleur Thomas Zandstra uit Sneek. In 1975 neemt hij het bedrijf van zijn vader over, dat dan nog in Sneek is gevestigd. De houten schaatsen van Zandstra worden eerst gemaakt door Tjitze Nijdam in Akkrum. Als deze er in 1983 mee stopt, betrekt Zandstra tot 1991 houten schaatsen van De Vries in IJlst. Daarna worden de steenbeuken houten van de Friese noor gemaakt door Lignostone in Ter Apel met behulp van een computergestuurde freesmachine. Hiervoor zijn de maten van de schaatsen van Nijdam als richtlijn genomen. Alleen maat 26 komt niet overeen met het computerprogramma, hetgeen Nijdam niet verbaasde, want zijn vader, Jan Nijdam, zei vroeger al dat maat 26 een vreemde maat was. De ijzers worden gemaakt door Van Wiltenburg in Marrum en het leerwerk wordt geleverd door Van der Hoef in Gorredijk. Zandstra assembleert zelf de schaatsen.

De noren van Zandstra worden aanvankelijk ook bij Nijdam gemaakt. Naast een uitgebreid assortiment schaatsen heeft Zandstra ook skeelers en slijptafels in zijn assortiment.

Nijdam schaatsen geschiedenis

Hotse Nijdam begint in 1896 als zelfstandig timmerman in IJlst schaatshouten te maken voor Jan Jarig Nooitgedagt. In juni 1917 vertrekt hij naar Irnsum en in 1918 gaat hij naar Akkrum. Hier vindt Hotse Nijdam in de Buorren een geschikt pand voor zijn timmerbedrijf. Naast het timmerwerk blijft Nijdam ook schaatsen maken. Na verloop van tijd neemt dat werk zoveel tijd in beslag dat hij zich niet langer timmerman maar schaatsenfabrikant noemt. De ijzers voor de schaatsen worden geleverd door onder andere P.S. Zwart uit Wergea. Na zijn dood in 1937 zet zijn vrouw Pietje de Boer het bedrijf voort samen met haar zoons Klaas en Siemen. Hun broer Jan Nijdam is in 1934 al begonnen met een eigen schaatsenbedrijf in Akkrum.

In 1918 verhuist de familie naar Oranjewoud, naast Hotse en zijn vrouw Pietje bestaat de familie uit vier zonen. Na verloop van tijd neemt het maken van schaatshouten zoveel tijd in beslag dat Nijdam zich hier volledig op toelegt. 

Klaas Nijdam is een zoon van de schaatsenmaker Hotse Nijdam. Klaas zet het bedrijf van zijn vader na diens dood in 1937 voort samen met broer Siemen en hun moeder Pietje de Boer. Al vrij snel stopt Siemen er mee. Rond 1942 treedt Klaas toe tot de klompen- en schaatsenfabriek van zijn broer Jan, die in 1934 een eigen schaatsenmakerij is begonnen.

In de jaren ’50 ontstaat er een heftige juridische strijd omtrent het gebruik van de merknaam Nijdam. Zowel Jan als Gerrit claimt het exclusieve gebruik van de naam Nijdam. Uiteindelijk wint Gerrit en mag hij officieel het merk Nijdam voeren, zijn broer levert uiteindelijk onder het merk N.S.A. (Nijdam Schaatsen Akkrum). 

Tjitze Nijdam is een zoon van de schaatsenmaker Jan Nijdam, die in 1958 het bedrijf van zijn vader overneemt. In 1964 komt er in het bedrijf een eigen smederij-afdeling en wordt begonnen met de productie van hoge noren. In dit topjaar zijn er 30 man in dienst. Er worden in dat jaar alleen al 148.000 paar houten schaatsen verkocht. In de jaren zestig worden er circa 1500 paar schaatsen per week gemaakt. Er wordt voornamelijk Engels ve­renbandstaal gebruikt. Omdat er in de eerste helft van de jaren zeventig geen ijswinters zijn, moet er veel personeel ontslagen worden. De magazijnen liggen vol schaatsen, maar er is geen vraag naar. Als er in 1976 weer volop geschaatst kan worden is men de hele voorraad van zes jaar in tien dagen kwijt en kan er aan de grote vraag nauwelijks worden voldaan. In 1976 wordt met groothandel Zandstra uit Sneek een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Nijdam wordt daarmee de vaste leverancier van Zandstra. Er worden nu ook schaatsen gemaakt onder Zandstra-merken als Batavus, Iisnocht en Armada, en wel in drie modellen: kinderschaats (Brabants klompje), doorloper en Friese noor. In 1983 wordt definitief gestopt met het maken van houten schaatsen. Zandstra neemt de laatste voorraad over en Tjitze Nijdam legt zich voort­aan volledig toe op het assembleren van hoge noren voor Zandstra.

Vanaf 1996 is de merknaam Nijdam® in handen van Schreuders Sport International. Het familiebedrijf Schreuders Sport bestaat sinds 1918 en handelt sinds de 50'er jaren in schaatsen en andere (winter)sport gerelateerde artikelen; onder meer via Wintersport Leerdam B.V., Schreuders gebruikte de ijzersterke merknaam Nijdam® en haar expertise om het merk opnieuw op de markt te brengen. De kennis die is opgedaan met het produceren en verkopen van schaatsen is gebruikt om inline skates en skeelers te produceren en verkopen in Nederland, maar ook ver buiten de landsgrenzen. De vele miljoenen schaatsen en inline skates die onder de merknaam Nijdam® zijn verkocht geven aan dat de consument het merk én de producten waardeert. Nijdam® hoopt u in de toekomst ook als klant te mogen begroeten.
----
1. Water dat bemalen wordt zorgt voor stroming en daardoor dunner ijs.
2. IJsschotsen zijn soms moeilijk te herkennen. Door de
werking van water en wind kan een ‘grachtje’ ontstaan.
3. IJsschotsen die tegen elkaar opdrukken zorgen voor
kistwerking waardoor ze omhoog gaan staan.
4. Windwakken vriezen later dicht en zorgen nog lang voor zwakke plekken.
5. Dit geldt ook voor de warmte die onder bruggen blijft hangen en voor zwakke plekken zorgt.  
6. Op overgangen van breed naar smal water ontstaat een
sterkere stroming met dunner ijs als gevolg.
7. Langs rietkanten blijft warmte hangen wat zorgt voor
onbetrouwbaar ijs.
8. Eenden zoeken elkaar op en houden een eendenwak open.
9. Op de zonkant van een meer of kanaal is het ijs dunner
dan elders
10. Ga nooit alleen op afgelegen plekken schaatsen. Neem in ieder geval een mobiel mee die u verpakt in plastic, een stuk touw om uit een wak getrokken te kunnen worden en een stok van 1,5 meter om over een wak te leggen en jezelf uit het water te trekken.
11. Neem altijd een ijspriem mee en draag deze om je nek, zie onderstaand plaatje en bijbehorende instructie.
12. Indien je in een wak valt, kan je jezelf met deze ijspriem liggend op je buik vooruit werken tot je weer vast ijs voelt.
13. Indien je onder het ijs terecht komt, zwem dan naar donkere plekken daar is het ijs open. Lukt het niet om uit het water te komen maak je dan zo klein mogelijk zodat je je lichaamswarmte zo lang mogelijk vast houdt.
14. Draag een rugzak met een dichte zak met kleding en lucht. Zodoende is het 'onmogelijk' om onder het ijs komen. De rugluchtzak houdt u drijvend, zodat u sneller uit het water komt.''
15. Het kan handig zijn als u een touw bij u heeft dat snel naar een wakrijder kan worden geworpen. '
16. Schaats in een groepje van liefst minimaal drie personen. Zodoende kunt u elkaar helpen bij moeilijkheden.
17. Houd afstand, zodat hooguit twee mensen tegelijk door het ijs kunnen gaan.


Product filters

Prijs

Meer

Merk

Meer

Kleurgroep

Meer

Maat

Meer

Voorraadstatus

Meer